O naselju

Naselje Zemunske kapije

Građevinska direkcija Srbije gradi stambeno-poslovni kompleks Zemunske kapije  na prostoru  bivše kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu.
Lokacija je omeđena ulicama Cara Dušana, Zadužbinskom, Šumadijskom i Filipa Višnjića. Stambeno – poslovni kompleks se prostire na površini od oko 6 hektara, imaće 8 objekata, sedam stambenih sa ukupno 1.440 stanova i jedan poslovni, odnosno 200.000 m2 stambeno-poslovnog prostora.
U kompleksu se grade stanovi različitih struktura, od jednosobnih do četvorosobnih, kvadrature od 31m2 do 93m2. U podzemnim etažama objekata su predviđena garažna mesta, a u parteru oko objekata parking mesta.
U prizemlju pojedinih objekata su planirani komercijalni sadržaji. U kompleksu će postojati tri uređene parkovske površine sa dečjim igralištima i prostorom za odmor i rekreaciju. Centralni trg unutar naselja je zamišljen kao pešačka zona opremljena atraktivnim mobilijarom i rasvetom, kao i brojnim komercijalnim sadržajima poput restorana, kafića, radnji.
Novo naselje Zemunske kapije je saobraćajno odlično povezano sa svim delovima Beograda, zahvaljujući blizini autoputa i novog Pupinovog mosta.

Prednosti naselja

Prilikom projektovanja naselja Zemunske kapije ispoštovani su svi zahtevi u pogledu  energetske efikasnosti objekata.

U stambenim objektima je predviđen daljinski sistem grejanja, uz mogućnost regulacije temperature unutar stanova i naplatu toplotne energije po utrošku.

U cilju podizanja svesti o značaju uštede energije, predviđena je upotreba LED svetiljki za osvetljenje hodnika, stepeništa i ulaznih holova, uz mogućnost njihovog napajanja putem fotonaponskih sistema smeštenih na krovovima objekata. Primena LED svetiljki i fotonaponskih sistema obezbediće uštedu energije i smanjiti troškove zajedničke potrošnje električne energije.

Pored standardnih bezbednosnih sistema, u okviru stambeno-poslovnog kompleksa predviđeni su: integrisan sistem video nadzora i sistem kartične kontrole pristupa garažama.

Zelene površine

Na lokaciji postoji kvalitetna vegetacija višedecenijske starosti, kao i pojedinačna, samonikla lišćarska stabla vredna zaštite. Svojom dekorativnošću i dimenzijama izdvajaju se stabla platana, lipe, bora, smreke, kestena.

Projekat predviđa maksimalno očuvanje postojećeg zelenog fonda, što će doprineti da u kratkom roku buduće zelene površine ostvare svoju funkcionalnost i  ulepšaju svakodnevni život stanara novog naselja.